Pasta med kräftstjärtar, soltorkade tomater och spenat

Koka din favoritpasta, under koktiden:
Ta lite av oljan ifrån soltorkade tomater burken och värm i kastrull, fräs en hackad vitlöksklyfta, en liten burk soltorkade tomater klippta i mindre bitar, en påse babyspenat, häll på 1 burk creme fraiche när spenaten blivit mjuk, låt allt bli varmt, tillsätt kräftstjärtarna och värm lätt (för länge på värme så blir kräftstjärtarna sega). Nu borde pastan vara färdigkokt, Häll av. Ät. Supersmarrigt och tar nästan ingen tid alls.
*
Så var det det där med spenat och uppvärmning... Det kan blidas nitrosaminer i spenat när man varmhåller, eller låter spenat stå framme i rumstemperatur (halten beror på många olika saker, bland annat när på dagen som spenaten är skördad... eller är det en skröna??? Har för mig att halten nitrat (som vid upphettning bildar nitrosaminer) påverkas av soljus och är lägst/högst på morgonen efter vila från solexponering övernatt...) Nitrosaminer är cancerframkallande (men säg ngt som inte är cancerframkallande eller giftigt på annat sätt. allt är en fråga om dos som bekant...). Om man inte vill hetta upp spenat mer än nödvändigt kan man göra pastasåsen utan spenat, ta med den i en burk jämte lunchlådan och blanda i den i maten efter man micrat resten.
Lägger till lite tyngd till mina påståenden ovan:
Så här skriver Livsmedelsverket: "Överblivna spenaträtter ska man sätta in i kyl eller frys tämligen snabbt. Efter upphettning går spenaten bra att äta igen, under förutsättning att den upphettas väl så att skadliga bakterier har försvunnit. Skälet till att Livsmedelsverket rekommenderar att inte låta mat som innehåller spenat ligga framme i rumstemperatur är att nitrithalten kan öka (nitrat som finns naturligt i spenat kan omvandlas till nitrit)."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0