tillfrisknande går före bloggande

är den tråkiga statusen för tillfället. Återkommer när jag orkar vara uppe längre än till kl 21 på kvällarna.

Träningsmål

Vissa anmäler sig till lopp, andra ska komma i sina skinny jeans. Själv ska jag (förutom ett par multisporttävlingar om kroppen håller) klara 2 chins och 5 pullups innan sommaren. Det låter inte mycket för världen, men det känns HELT OMÖJLIGT med chins. jag hänger i räcket och kommer ingenstans. alls. Jag hoppar upp, ska bromsa på vägen ner. Njaaa, bromsa och bromsa men det går iaf något långsammare än bara gravitation... Heja mig. Vägen är LÅNG till chins. I höstas hade jag någon idé om att försöka gå ner i vikt så kanske det blir lättare att lyfta mig. Förutsatt att jag bara tappar fettvikt... Hahahaha, jag KAN inte gå ner i vikt. går inte. min kropp är inställd på en bottenvikt och under den går det itne att komma utan att köra nån slags svimningsdiet. Och det skulle jag aldrig stå ut med (och tur är väl det?). Så nä, jag får nöta vid chinsräcket. Fortsättning följer...

Hej förkylning nr x.

Ja, igår började näsan rinna lite misstänksamt. och idag, förkyld. Genomdäbbd. Inte så happy över detta. MEn har åtminstone inte ont i halsen, bara snor. Så det här ska väl vara över på några dagar, va?
Och när man vaknar urförkyld 5 timmar innan sitt Kettle-pass (med ena Kettlekollegan i Oslo och en annan med axel ur led) så var det inte ens lönt att försöka jaga vikarie. Jag fick fuska mig igenom istället. Sen körde jag hem till bror där sonen var. Åt, somnade i brorsans säng framför Mumin-dvd. Sen gjorde vi Boländerna runt i jakt på en stekgryta. Kan meddela att det är inte så lätt som det låter att skaffa en helt vanlig stekgryta. Ikea visade sig f.ö. vara ett säkert kort. Däremot hade de inte en köksmandolin som jag har fått för mig är helt oumbärligt hemma hos mig. De hade en på mediamarkt för den nätta summan 439 kr. Eh nä.

Spätta med dill och citronpanering-Linas matkasse

600 g Spättafilé
1 kruka dill
skalet av en citron
1 dl mjöl (vilketmjölsomhelst, jag tog fullkornsdinkel)
2 dl turkisk yoghurt
1/2 rödlök
*
Koka potatis. Blanda mjöl, finhackad dill och citronskalet. vänd spättafiléerna i mjölblandningen innan de stoppas ner i varm stekpanna med smält smör. Blanda yoghurt med finhackad rödlök. Nästa gång tar jag ngt mindre rödlök och sköljer rödlöken i kallt vatten innan jag blandar ner i såsen för min sås blev lite väl lökig :). Sonen åt 2 spättor själv, han tyckte det var supersmaskigt!

Kycklingburgare med sötpotatisklyftor och mango-ingefäradressing-Linas matkasse

500 g Kycklingfärs
1 pkt finstrimlad stekt bacon
600 g sötpotatis
sallad
tomat
gurka
lök
2 dl turkisk yoghurt
1 dl mangochutney
1 msk färskriven ingefära
sesamfrö
2 krm salt (1 räcker, men jag behöver itne ssk mycket salt för att bli nöjd...)
1 krm svartpeppar
Klyfta sötpotatisen och sätt in i ugnen på 225 grader. det tar ungefär 25 minuter. Blanda kycklingfärs, bacon salt och peppar, forma till lagom biffar (4 stycken biffar gjorde jag och då blir de lite för stora) och vänd i sesamfrön innan de steks några minuter/sida. Låt dem sedan steka färdigt under lock (jag har inget lock så jag satte in dem i ugnen, där fick de dock vara lite för länge så de blev ngt torra, det är svårt att se när de är klara eftersom baconen är röd...)
Blanda yoghurt, mango chutney och ingefära. Skär grönsakerna. Servera burgarna med bröd eller utan som biffar.

Linas matkasse

Förra veckan provade jag och bror Linas matkasse. Det var toppenrecept och allt smakade bra, även om jag inte kommer laga allt igen... Det var väldigt bra planerat så allting gick åt (perfekt för mig som hatar att slänga mat), och det var fräscha råvaror. Mina invändningar: verkar inte riktigt vara anpassat efter säsongens grönsaker (men rådande säsong är ju liiite tråkig och finns inte mest att välja på), jag hade gärna sett mer ekologiska grejer... Vi provar ett par vändor till :) Kassen kommer varannan vecka, så hälften av maten får man fortfarande planera själv.

veckans sallader

Morotssallad
Morötter
1 del limesaft, 2 delar rapsolja
färsk koriander/persilja
lite färsk, hackad röd chilifrukt (eller heter de spansk peppar?)
furikake (går hur bra som helst med bara sesamfrön istället)
*
Jag gjorde på 4 morötter, 1msk olja+0,5msk lime, 1,5 cm chili, och 10 korianderblad.
*
Lyxig bönsallad
2 dl edamame (gröna sojabönor som finns i frysdisken, kokas upp i sina bönskidor, trycks ut ur dem när de svalnat)
5 soltorkade tomat-bitar, strimlade
smulad fetaost efter behag

Kettlebellsutbildning, en halv iaf. och kräk.

Den här helgen är jag på kettlebellsutbildning i Stockholm. Fantastiskt inspirerande kursledare, kettlebellsen som redan innan var mina favoriter, trevligt att  träffa andra träningsnördar. Lördag så nötte vi teknik och gick igenom övningar som är lämpliga för KB i grupp. På vägen hem fick jag dessutom tag på ett par fivefingerskor... Skitfula, jättedyra men ooootroligt sköna och fixar förhoppningsvis min början till hälsporre (istället för att tassa barfota på hårda golv, i "skon" så kan man lägga in en hälkudde för dämpning i hälen)  http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=FIVEFINGERSWCLASSIC
Dag2 som är idag söndag tillbringas hemma... Barnet har kräkts hela natten, så även om det hade verkat ha lugnat sig imorse så vågade jag itne lämna honom med barnvakt. Och så bråkade jag lite med mitt samvete om det hade varit riktigt ok efter att utsatt sig för potentiellt smittämne en hel natt, att sedan åka tåg och ev. smitta ner en hel vagn och ett halvt gym. Nä, det är väl inte riktigt ok va? Så jag blev hemma. Fulgrät inatt kl 4 när jag inte fått sova ens en hel timme i sträck, och assisterat kräkande son stup i kvarten, samt de korta stunder jag vilat, gjort det på ett liggunderlag o 2 kuddar på sonens golv. Då vid 4 var han dessutom törstig, o skrek efter vatten som han bara fick behålla en kvart eller så. vi var inte överens om hur mycket eller hur fort han skulle dricka, vilket innebar skitförbannad lillkille och helt nedbruten morsa. Kul natt. verkligen.
Nu verkar han piggare, och jag sitter här o väntar på att det ska bli min tur. Blääää.

sallader

Coleslaw
Vitkål
morötter (ungefär 1/4 av vitkålsvolymen blir bra)
1 del majonäs
2 delar kesella 10% fett
persilja (för jag älskart)
en yttepytteliten pressad vitlöksklyfta
*
Strimla vitkålen (osthyvel blir bättre än kniv, men lite omständigare) och morötterna, blanda allt.
*
vitkålssallad med vinägrett
Vitkål
rapsolja
vit balsamvinäger (jag gillar vinägersmak så jag brukar ha lika delar olja o vinäger)
salladskrydda
*
Linssallad
3-4 dl kokta Belugalinser, eller gröna linser, kanske puylinser
1 äpple i lagom salladsbitar
1 finhackad röd lök
persilja
saften av en halv citron
1-2 msk rapsolja
lite andra kryddor om man vill (jag har en som heter eldigt örtsalt: örtsalt med chili o stark paprika i. Det passar bra)
*
Tipsar om att det är lätt att göra en laddning med ett par olika sallader på söndagskvällen (måndagskvällen, eller vilken dag som helst) som man sedan kan komplettera sina matlådor med under veckan ;)

klantigt

Har råkat få 2 halvlitersburkar öl (fulla och oöppnade), på foten. Bisarrt ont. De hann få lite fart från översta hyllan i kylen innan ajg försökte skona golvet och ta emot med min stackas fossing. Hoppas foten går att klämma ner i skor imorgon.
Annars har penicillinet gjort sin magi, och jag är piggare. Lock för öronen och lite förkylning kvar bara.

tjatig

med risk för att bli tjatig. Återkommer när jag är friskare. Öronvärk, kanske värsta förkylningen nånsin, feber, och enligt läkaren även bihåleinflammation. ynklig mammamelie.

Kvällscocktail.

imag0039_1299696 (MMS)

Kvällscocktail.


Sjukstuga

Först var det sonen, sedan hann han knappt pigga på sig innan jag började känna mig krasslig och igår lördag var det en skräpig mammamelie och en sjövild son som höll på att riva stället av rastlöshet. Idag har brorsan varit här och hjälpt till lite. Tagit ut barnet för lek i snön t.ex. Imorgon blir jag hemma från jobbet, orkar knappt vara uppe ur sängen utan Ibumetindoping. Ogillar, mycket.

söndagsmiddag

http://www.route79.com/food/rogan-josh.htm
min brorsas special indian dish. Jag gjorde pizzadeg som jag plattade ut till minibröd och gräddade och åt till. Supergott!

Cooling på lekplatsen.

imag0037_1299335 (MMS)

Cooling på lekplatsen.


Dagens projekt- energy bars (hmm eller naturgodis...) och solrosfröbullar

Måste ju roa sig med lite projekt när man vabbar. Degen på jäsning, och torkad frukt o linfrö blötlagda. Återkommer med resultat o recept.

Vab

Sonen förkyld, hostig och febrig så vi är hemma. Därför jag hann baka ett 4 timmarsbröd igåreftermiddags. Vabbing är tråkigt, jag är trött efter stökig natt. Orkar inte mer än T gör, så vi sitter på en varsin stol o glor (på bamsefilm/datorskärm).

Världens godaste bröd 1

för jag misstänker att det kommer komma fortsättnign på "världens godaste bröd"
det blev det godaste brödet jag nånsin har ätit :) det är lätt att göra men tar tid.

3dl kallt vatten
10 g färsk jäst
1 msk honung
1,5 tsk salt
5,5 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl
3 dl valnötter (men jag hade bara 1 dl hemma, så jag tog lite torkad blandad frukt och solrosfrön också)

rör ut jästen i vattnet, blanda i övriga ingredienser men ta valnötterna sist (annars kan mjöl fastna i nötternas håligheter). Sedan är det ett s.k. vila-vika-bröd där man låter degen vila 30 min efter ihopblandandet, sedan tar man tag i ena kanten av degen drar ut den lite och viker in mot mitten, tills man har vikt hela varvet runt. Låt vila 30 minuter till, sedan ny vikningsomgång o.s.v. efter 3e vikningen låter man degen jäsa 1 timme, sedan häller man ut degen på mjölat bord, viker igen och lägger degen med vikningsskarvarna neråt och täcker över med bakduk. ny jäsning ca 1 h. 

under tiden värmer man ugnen till 250 grader och sätter in två plåtar. Den undre plåten är för att lägga isbitar på för att skapa ånga som gör degen mer elastisk (OBS plåten kan slå sig av temperaturskillnaderna så det bör vara en skräp-plåt). När degen jäst färdigt vänder man över den försiktigt på bakplåtspapper och för över bakplåtspappret med hjälp av t.ex en skärbräda på den heta plåten i ugnen. Den gamla vikningsskarven är nu uppåt så brödet kan spricka i den när det växer i ugnen, lägger några (jag tog 4) isbitar på den undre plåten o stänger luckan. Låter det stå i 15 minuter. sänk värmen till 225 om skorpan börjar få för mycket färg. Efter 15 minuter öppnar man ugnsluckan för att släppa ut ångan för att på så sätt få torrare i ugnen och hårdare skorpa. Därefter vädrar man ut fukt var 5e minut tills brödet varit inne i 35 min. Ta ut det och låt svalna på galler.

Det där ångtricket verkar funka, jag fick riktigt fin skorpa på mitt bröd, nästan lite väl krispig.

Vad det gäller den något omständiga jäsningen och vikandet av brödet så finns det säkert alternativa sätt att göra det, men jag tror att den långsamma jäsningen gör brödet lite segare liksom, och inte alls lika smuligt som det brukar bli när jag bakar "vanligt" bröd. Det både ser ut och smakar proffsigt. Men det hinns knappt göras efter en arbetsdag så det passar bättre som helgprojekt.

REceptet och mååånga andra spännande recept på bröd med liten arbetsinsats men lång jäsning finns i boken "Enklare bröd" av MArtin Johansson, sök på bokus el liknande så hittar du den. boken får det att låta mindre omständigt än jag lyckades med här ;)

Lycka till, det ÄR värt tiden. Mums.

RSS 2.0