förra helgens äventyr

glada efter att ha kommit imål.
Såhär glad är man när man kommit imål. Hade dragits med vätskebrist (huvudvärk/illamående) ungefär de sista 4 timmarna av loppet. Och nä, vi hann inte med allt. vi hade 2 ynka km spurtorientering kvar när tiden gick ut.

apropå högt matkonto

det här innebär alltså att vårt två-pershushåll inklusive en treåring har ätit för 5000 pix sedan förra rabattchecken skickades ut. på lite drygt en månad alltså. bra jobbat. hungrig familj.

Pad thai- höjdarvariant

det här blev så gott! godare än något hemmaförsök på thai-inspiriread mat som jag tidigare gjort.
300 g lövbiff
1 gul lök
1 förp äggnudlar (vi hade icas eget märke)
500 g färsk broccoli (som blir mycket mindre om man inte tar med stammen)
1 tsk sambal oelek
kinesisk soja
1-2 msk fisksås
jordnötter
rapsolja att steka i
2 ägg
*
förväll broccolin ett par minuter i kokande vatten, fiska upp den och lägg åt sidan. Nudlarna kan man koka i broccolivattnet. Stek skivad lök och strimlor av lövbiffen i olja tillsammans med sambal och soja som smaksättning tills lövbiffen är nästan klar. Lägg i (kokta) nudlar och broccoli i stekpannan, blanda runt. tillsätt äggen och rör tills äggen stelnat och liksom kladdat ihop nudlarna. smaka av med fisksåsen, strö över jordnötter och servera. Mums!!

Falukorv med potatisgratäng

imag0086_1308251 (MMS)

Falukorv med potatisgratäng (skivad potatis, häll på grädde så det knappt täcker potatisen, krydda med vitlökspeppar, salt och persilja, ugn 40 min ca 200 grader lägg falukorven på potatisgratängen efter halva tiden. Alltiett)


Somrig Matvetesallad

imag0085_1308251 (MMS)

Matvete, pesto, oliver, gurka, tomater, granatäpple, fetaost, jordgubbar, balsamicosirap (återanvände delar av salladen till kyckling och potatisrätten nedan)


Grillad kyckling med ljummen färskpotatissallad och goda tillbehör

Kyckling lagd i marinad på kvällen/morgonen före tillagning: balsamvinäger, kinesisk soja, rapsolja, färsk ingefära, vitlökspeppar. Skrubba färskpotatis, koka. Grilla/stek kycklingen. Koka haricot verts lätt. Blanda nykokt potatis med haricot verts. häll över vinägrett (balsamico+olja+flingsalt och lite grovmalen peppar). Vi serverade kycklingen, potatissalladen med vitkålssallad (cole slaw hade ju också varit en höjdare) och en sallad på tomat, gurka, granatäpple och fetaost och ännu mer balsamico (trögflytande lyxvarianten). Håller på att glömma kesella+chipotlepasta som sås till :). Det var smarrigt till. Fredagsmys en torsdag. Man är ju ändå för trött för stora projekt en fredag :)

efter

Ligger lite efter med bloggandet. rapport från Stockholm Adventure Race kommer senare. Idag får det bli recept.

förberedande fredag

Efter en intensiv jobbvecka, med halsont hela veckan, förbereder jag nu för fullt för morgondagens multisporttävling. Jag hoppas många saker. Som t.ex. att virusarna som satt i halsen faktiskt är borta (och inte bara har transformerats till hosta som det känns för tillfället), att knät kommer hålla, att ryggen kommer hålla, att det kommer gå att hålla vätskebalansen någorlunda i schack, att solen kommer vara barmhärtig som min hud och en del andra grejer.
*
Är trots allt spänd av förväntan och hoppas på en riktigt härlig dag.
*
Nu återstår att: göra nyposoppa, blanda sportdryck, göra ostmackor, packa fler ombyten än jag kommer använda, packa obligatoriska utrustningen, diska vätskesystemet jag ska ha på ryggen, hinna gå o lägga mig tidigt... Får nog börja.

Surkärring del 2/När man inser att man bör bli försiktigare med hur man pratar om folk...

Idag var hon igång igen. Mycket märkligt!! Det var precis som om hon såg mig och T genom fönstret och bestämde sig för att precis just då, var det dags att gå ut och "vattna" lite igen. Varpå hon skulle komma åt vattenkranen precis där jag satt, och T sprang omkring och lekte. Ok, jag flyttade på mig. Och flyttade på T, varpå T säger: "Mamma, där är den sura tanten!" Touché.

Farligt goda bullar alt. Bullar att bli lycklig av

Receptet är hämtat från "Laga mat tillsammans" av Sara Begner. Väldigt fin bok, med några riktiga höjdarrecept.
Äpple och mandelmassebullar
5 dl mjölk
25 g jäst
1/2-1 tsk mortlade kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1 dl socker
150 g rumsvarmt smör
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
500g mandelmassa
4 äpplen, skalade, rivna
*
rör ut jästen i 37-gradig mjölk, tillsätt kardemumma, salt socker, smör och sist vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig med kladdig deg. Jäs 1 timme. Baka ut degen i två omgångar. Kavla/tryck ut degen på mjölat bord, bred på smör, riv över mandelmassa och strö över äpple och rulla ihop degen från långsidan. Skär ca 2 centimetersbitar och lägg på bakplåtspapper. Eller i bullformar. Jäs ca 30 minuter till. Pensla ev med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Jag hade inget ägg, men lite solrosfrön på några av bullarna-gott och snyggt. Grädda i 225-250 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Så otroligt goda bullar!! Nästa gång tar jag ngt mindre mängd mandelmassa och mer äpple. Eller som boken tipsar om: blåbärssylt och mandelmassa.

Feng shui och ensamhet 2

Han vaknade. Och är pigg och glad. Som det ska efter 3,5 timmes powernap. Äter jordgubbar med mjölk nu, och vill gå ut och leka. <3

Feng shui och ensamhet

Både T och jag verkar ha drabbats av solen idag. först drabbades vi genom att leka tafatt som tokiga i het förmiddagssol. Sedan efter lunch och brandbilssafari ville inte T mer. La sig och gnällde i vagnen, piggnade tillfälligt till nere på stan och åt en glass, sedan dåsade han till ivagnen igen. Somnade på väg till bussen vid 16. Sover fortfarande 18.55. Han VILL INTE vakna. tvingade i honom en halv mugg mjölk iaf. Jag hade lätt solsting när vi kom hem. Fick ta en powernap, och en bulle, några jordgubbar och mjölk innan jag kom igen någorlunda.
*
Är sugen på sushi. men hemkörning saknas.
*
Vad gör man av en hel lördagskväll när den lilla plutten, som vanligtvis upptar hela mitt liv all sin vakna tid, sover? Feng shui-attack på hemmet kanske. som redan blev ganska skrubbat i förmiddags... ringde bror som var på väg någonstans. Ringde mamma som var på släktbesök och inte hade tid mer än att lyssna på det väsentliga om lillpluttens förmodade solsting. Ska äta några jordgubbar och  lite rabarber till middag. Försöka skriva smarta saker i mitt fjärde manus som ska vara så-färdigt-det-går på tisdag för skick till chefen. borde vara nöjd med att få lite tid för mig själv. Det som är så sällsynt.

Surkärring

Hade tänkt skriva ett inlägg om en surkärring på vår gård. Som tyckte Ts lek med vattenspridaren var olämplig för "hon vattnade". Oklart om hon vattnade gräs eller rabatt. Och både och blev blött även när T blötte ner sig själv samtidigt. Nu blev det ett inlägg ändå. Men jag kanske inte ska vara taskig och kalla henne surkärring. Hon är nog väldigt missnöjd med ngt i sitt liv eftersom hon känner att hon måste ge sig på 2-åringars lek med vatten.

Mors dags present

Från sonen, han är snäll han!

rabarber rabarber rabarber

kan man göra rabarberkompott av.
en kastrull full av rabarber
2 dl råsocker
lite överbliven mortlad kardemumma
nån deciliter vatten
Koka 10 minuter, sila. Den avsilade vätskan får koka några minuter till och blir "rabarbersirap". Och är enligt tidningen laga lätt fantastisk att varva med turkisk yoghurt och krossade favorit kex/nötter/müsli i glas. Rabarberskräpet är kompotten. och hur gott som helst med mjölk, eller fil, eller kesella.

RSS 2.0