Kort bloggpaus p.g.a. sportlov

och besök och lyxig tillvaro. :)

Fiskbiffar/burgare

3 portioner
2 laxfiléer
1 alaska pollockfilé
1 ägg
1 krm chilipeppar
1 msk ev mer pressad citron
salt
vitpeppar
någon/ett par msk ströbröd så smeten blir lite fastare
*
Mixa allt, gör biffar mha skedar och vänd i ströbröd innan de steks några minuter på varje sida. Vi åt med sås på creme fraiche och lite bostongurka, och rester av gårdagens taboulleh. Äntligen ett sätt att lura i sonen lax. Han tyckte de var supersmarriga! Höjdarmat. (Andra alternativ, ät som fiskburgare, sås med dijonsenap kan vara smaskigt till, ät som alternativ till fiskpinnar med potatis och sallad o.s.v.)

tips på sida med massa bra träningstips!

http://www.dintraning.se/cms/
Värsta bra!!

örtkryddade kycklingklubbor med (fusk)tabboleh

kycklingklubbor penslade med ngt slags matfett så att kryddorna fastnade
goda örtkryddor, jag tog en örtblandning jag har som heter "kycklingkrydda", och basilika
chilipeppar
salt

Strö över kryddorna, in i ugnen på 200 grader tills köttsaften är ofärgad.
bulgur, koka enligt förpackning
persilja
rapsolja, pressad citron, salladskrydda i proportioner som en god salladsdressing
tomat(er)
När bulguren är färdigkokt med fortf varm, häll över citrondressingen. vad det gäller mängd tog jag så att det liksom blev lite klibbigt när jag rörde in dressingen. tillsätt mycket persilja (jag är mycket förtjust i persilja, kanske framgått vid det här laget), jag hade en fryst liten förp, 30 gram till 3 portioner bulgur. och så sist när bulgurmixen svalnat något, rör ner tomaterna i bitar. Ät med kycklingen och haricot verts.

Dagens. Recept kommer på både bulgurkyckli...

imag0028_1298137 (MMS)

Dagens. Recept kommer på både bulgurkycklingen och bananchokladmuffinsen... stay tuned.


För stark för min slickepott...

imag0027_1298133 (MMS)

För stark för min slickepott...


Lördagsjobb.

imag0018_1298107 (MMS)

Lördagsjobb.


I övrigt ägnas fredagen...

,som tyvärr inte alls är slutet på arbetsveckan, åt att dansa fuldans i sovrummet. Härligt!
*
JAg har gjort flera saker som inte är riktigt likt mig. Både ätit stora mängder lövbiff, som annars inte är min favoritmat direkt, OCH lyssnar på house+fuldansandet istället för vanliga pop/indie-listan. Jag tror det är sunt.

Lövbiff med ugnsrostade rotfrukter

och bearnaisås (fuskfärdigköpt). Grönsallad med smarrig citron/oljedressing. Jag åt och åt och åt och åt. Mums.

Makaronipudding med lax och dill

kokta makaroner 4 portioner
3 laxfiléer
fryst dill
4 ägg
3 dl mjölk
ost att gratinenra med
kryddor som salt, peppar, italiensk salladskrydda hade jag också i
*
Blanda makaronerna med tärnad lax i en ugnsform. strö över dillen. Vispa ihop ägg och mjölk och kryddor, häll blandningen över makaroner/lax och toppa med ost. 200 grader tills äggsmeten stelnat. Supergott! Servera med kokta haricot verts.

pizzabullar-perfekt mellis

Så bra att ha i frysen att ta fram som mellanmål!
50 g (1 pkt) jäst
50 g margarin/smör (går att ha olja också, ca 3 msk)
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl (jag brukar ta 4 dl grövremjöl och resten vetemjöl)
*
smula jästen i en bunke, tillsätt 37gradigt smältsmör+mjölk (fingervarmt), rör tills jästen löst sig, tillsätt salt och mjöl. när degen bara är lite klibbig, låt jäsa i 30 minuter unnder bakduk. Häll ut degen på mjölat bord, arbeta in mer mjöl om det behövs för att kunna ta i degen. Kavla ut en stor rektangel, precis som när amn bakar kanelbullar. Bred på tomatpuré,strö sedan på ex, skinka i småbitar, majs och ost, avsluta med att strö på oregano. Rulla sedan ihop rektangeln till en rulle, skär delar av rullen och lägg i bullformar. Grädda i ca 11-12 minuter på 250 grader. Frys in alla ni inte ska äta direkt så fort bullarna har svalnat helt.

Hampaspagetti med baconkyckling

imag0017_1297789 (MMS)

Hampaspagetti med baconkyckling som går hur bra som helst med annan pasta också. 300g kyckling (jag hade innerfilé) 2,5 dl matlagningsgrädde (jag provade havregrädde, blev hur bra som helst om man har mjölkintoleranta i familjen eller på besök) 1 paket bacon klippt i strimlor persilja salt och peppar Jag la kycklingen i en ugnsform, förlagade den i 15 min 200 grader. Hällde på saltad o pepprad matlagningsgrädde, klippte över baconen, tillsatte fryst hackad persilja (jag gillar persilja så jag hade mycket :) Skulle även vara supergott med lite parmesanost i eller annan smakrik ost. Jag serverade vitkålssallad med olja/vinäger/salladskrydda till. (och rester av vanlig grönsallad som syns på bilden.)


Musik

Me and my army! så bra. Spotifya fram och lyssna!

Dragoncitronfisk

imag0016_1297618 (MMS)

Dragoncitronfisk vitfisk, ett block (400g) 2,5 dl matlagningsgrädde rivet skal, o saft av 1 citron dragon buljong/alternativt salt+peppar blanda ihop såsen i kastrull på spisen (under värmning så man kan smaka av ordentligt), häll över fisken, in i 200grader till fisken är klar. servera med blomkål/broccoli och kokt potatis.


sur och arg och tvär

är jag, utan nån större anledning (men ganska många små). Gillar itne att vara bitter och på dåligt humör, men hur jag än muntrar upp mig så är jag fortf kvar o stampar i känsloläget "sur och bitter". Muntra upp mig, tack. Det behövs nog inte mycket. säg en veckas semesterresa (tänk skidor eller sol-och-bad) skulle nog räcka ;)

Saker som man samlar ett hemligt rum i hjärtat...

...och kan ta fram t.ex. när ungen ligger i affären och vrålar så alla vänder sig om och tittar.
Dagens bästa alla kategorier: "Jag älskar dig också!!!"
Mammahjärtat smälter, och det slår mig (återigen) att kärleken till sitt barn är det allra största i livet.

Tacokyckling i tortillabröd

Kyckling
tacokrydda
lite grädde
tortillabröd
valfria grönsaker, vi hade tomat, gurka, sallad, majs
Stek kycklingen och krydda med tacokryddan i slutet av stektiden, jag hällde på lite vatten föra tt kryddan skulle lösas upp och fördela sig jämnare, vattnet kokte in så då hällde jag på lite grädde. Inte så mycket så det blir såsigt utan bara så det blev liksom klibbigt, och hjälpte till att jämna ut kryddan. La in kyckling o grönsaker i tortillabröd, T ville ha creme fraiche till.

uppochnervänd lördag

Iallafall för sonen som sov i över 3 timmar efter gympan. Han var helt OMÖJLIG att väcka. Lunch kl 16... gissa vem som kommer vara vaken halva natten. Det är INTE jag, eller jo det kommer det ju vara, men inte så frivilligt.
*
Trevligt besök av syster med pojkvän (Elin o KILLEN! Elin o KILLEN! som T sprang runt o ropade här innan de kom). Nu är Elin o Mattis på bal på slottet, så jag tar till ett slitet uttryck: men vad är väl en bal på slottet...? Äsch, det är ju mello ikväll så vi klarar oss. Jag har förhandslyssnat på bidragen och tycker hittills, blä. Möjligtvis Christian Walz, kanske blir årets Salem.

Man blir trött av gympa.

imag0015_1297513 (MMS)

Man blir trött av gympa.


Det där med alla hjärtans dag kanske inte ...

imag0014_1297445 (MMS)

Det där med alla hjärtans dag kanske inte är så dumt ändå ;)


Att få oväntat besök

Jag har vetat att min syster kommer till stan denna helgen länge länge. Men det har hela tiden låtit som hon inte skulle ha tid att hälsa på mig och sonen. Men så idag så vill hon ändå komma o hälsa på en sväng, o tar med pojkvännen också. Och de stannar kanske över natten. Måste städa.

Snösnösnö

Cyklade hem i motvind, och en halvmeter snö på cykelbanan (en överdrivningsfaktor på 10 ungefär), snön piskade i ansiktet som isnålar. Det tog tid... När jag väl kom fram till förskolan så klä på barn, packa in barnet i vagn, sätta för regnskyddet, och dra iväg med barnvagnen i skitvädret till affären, handla, dra hem vagn, barn och mat. det tog nästan 2 timmar från det jag lämnade jobbet tills vi var hemma. puh.
*
Vad sägs om lite vår nu? eller åtminstone lite mindre snöstorm?

amelie och dödsångesten

En av de stora nackdelarna med att vara ensamstående är ju faktiskt den att vara själv ;). Att man får ta alla fighter själv, alla läggningar, alla allt... Något som håller mig vaken ibland på kvällarna är otrevlig dödsångest. Finns ju mycket ångestfyllt i det här, tanken på att inte få se sitt barn växa upp o.s.v. men framför allt är det nån slags ganska fånig rädsla över: om jag dör knall fall, hur lång tid tar det innan någon hittar oss och kan ta hand om sonen? Just detaljen med att det kanske skulle kunna gå ett dygn, men förhoppningsvis inte fler, utan att någon skulle undra, det kan hålla mig vaken. Nu är det tackochlov inte så vanligt att friska människor kring 30 dör väldigt plötsligt, men det är ganska klen tröst för även om det är extremt sällsynt så händer det. Man behöver inte ens dra det så långt, om jag trillar och slår mig medvetslös i badkaret? Det är klart att vi har kontakt med mina föräldrar eller min bror nästan varje dag. Men inte ens dem skulle bli så oroliga om vi inte går att få tag på en dag. Allt det övriga om att vara ensamstående kan jag hantera, men just det här: vem saknar oss tillräckligt snabbt? Det håller mig vaken. Och har gjort att jag hyperventilerat i mörkret.
*
Kanske om jag lägger ut min rädsla här, svart på vitt, så blir den mindre. Försöker med det.

tillbehör: Vitkål och paprika-wok

Hade paprika i kylen som behövde ätas upp, tillsammans med vitkål (som är en alldeles fantastisk grönsak och brukar finnas i min kyl) blev det en varm sallad.
Jag fräste vitkål och paprika, men inte så länge att det blev mjukt, bara varmt. tillsatte lite sweet sesame sauce, en god och spännande smaksättare, den fick det att smaka väldigt lyxigt och asiatiskt. Jag kryddade med lite Furikake (svarta sesamfrön, gula sesamfrön, nån smulad alg och typ svart vinbärsblad-jag har det på nästan all sallad som krydda). Både sweet sesamesåsen och Furikake är av märket Renée Voltaire. Hon har väldigt mycket spännande, och ehhm dyra, grejer i sitt sortiment.

Biffar med persiljesås

Nötfärs eller blandfärs
en skvätt grädde
1 ägg
lite kryddpeppar (med betoning på lite, för mycket-och det smakar parfymerat...)
hade även lite ingefära i
svartpeppar
salt
Blanda ihop och klicka ut till biffar i stekpannan med hjälp av 2 skedar. När biffarna hade stekt några minuter på varje sida hällde jag i 2,5 dl matlagningsgrädde, och en skvätt kalvfond. Biffarna kokte färdigt i såsen o strax innan servering hällde jag i fryst persilja så såsen blev alldeles grönprickig. Jag gillar persilja!! Vi åt kokt potatis och broccoli till (och sallad) och rätten blev poppis hos både stor och liten här hemma. Liten åt 2 portioner, och käkade nästan upp hela matlådan dagen efter så jag fick inte mycket :)

Mooooonstret med vassa tääääänder

Monstret (det faaaarliga med vassa tänder) a.k.a. spikmattan. Den behöver jag ikväll en runda. Avrundar inlägget med att skicka en uppmaning till min rygg att skärpa sig! Kan utvidga uppmaningen till knät också, och handlederna! Är det åldern tro? Håller bara kroppen till 28 år och sedan väntar totalt förfall? Jag går och pillar i mig lite ibuprofen medan ni funderar på svaret.

Fisksoppa

Soppan som var värd att vänta på...:
1 fänkål
2 morötter
2 potatisar
2 msk tomatpuré
ungefär 4 dl vatten
hummerfond, eller fiskbuljong
grönsaksbuljong efter smak
2,5 dl grädde (jag blandade vispgrädde med lättmjölk, det var det som fanns hemma)
smaka av och krydda mer om det behövs, jag lät grönsakerna koka i vatten+tomatpure+buljong, sedan tillsatte jag grädde och mixade soppan slät, efter det lät jag soppan sjuda och tillsatte fisken som fick sjuda med tills den blev klar.
2 laxfiléer
1 block sej (400 g)
dillfrö
svartpeppar
dill
*
2-åringen gillar inte lax, inte den här formen heller. Han fick in både lax och sej i munnen, och lyckades selektivt spotta ut bara laxen. Sejen var smaskens, liksom "såsen" :)

Värt att vänta på! Trots att jag är dålig ...

imag0012_1297270 (MMS)

Värt att vänta på! Trots att jag är dålig på att vänta o hann bl.a. äta en halv burk oliver under tiden.


Väntar på maten. Stor hunger.

imag0011_1297268 (MMS)

Väntar på maten. Stor hunger.


Glad mammamelie på joggingturen mellan job...

imag0010_1297191 (MMS)

Glad mammamelie på joggingturen mellan jobbet o dagis. Men skippar apelsin o choklad som uppladdning nästa gång :)


Testar att blogga från mobilen...

Testar att blogga från mobilen...


Quinoa med svampsås (fuskrenskavsgryta)

Inspirerad av renskavsgryta, men sugen på svamp så blev dagens mat såhär:
Ungefär 1 dl torkade trattkantareller, blötlagda en stund
1 hackad gul lök
ett par msk lingonsylt (rårörda som inte är riktigt så sött som annan lingonsylt)
en skvätt flytande kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
*
Fräste lök o trattisar, tillsatte resten o lät koka ihop. Smakade o tillsatte lite mer kalvfond. borde svartpepprat lite också. Serverade med quinoa och sallad med smulad fetaost.
*
Sonen gillade inte svampen, men quinoa, lingon och sås var smaskens. Tills han fick en lökbit i munnen. Han spottade och fräste och sa "Mamma! VAD var det?" med stort missnöje. Jag ställde frågan tillbaka, han svarar: " Det var LÖK, mamma!" och såg ut som jag hade svikit honom stort genom att försöka lura i honom lök... :) Note to self: riv löken på rivjärn nästa gång, då göms den bättre.

Bloggen har en identitetskris

Ok, bara 2 dagar gammal och redan en identitetskris... Men nu tror jag ändå att jag har kommit fram till hur jag vill ha det här. Just nu. Ok, från början hade jag någon vag idé om att jag bloggen skulle finnas för att förmedla mattips, hälsotips, träningstips eftersom dessa områden intresserar mig väldigt mycket. Men så när jag tipsat om att man ska utnyttja reklampaus på TV:n till att göra plankor, så känns det inte riktigt som JAG ändå. Vem är jag att pracka på er tips som ni inte frågat efter? Eller fördjupa mig om nitrosaminer i spenat utan att ha tillräckligt med källor så jag kanske snarare skrämde än uppmuntrade till att använda spenat (som är gott och nyttigt!)? Nä, vi gör såhär hädanefter, medan bloggen fortsätter sin vingliga resa mot egen identitet, om ni vill ha ngt tips som rör hälsa eller träning, FRÅGA! Så svarar jag gärna (eftersom jag är intresserad) utifrån vad jag tycker och tror på.
*
Så från och med nu, ska jag försöka låta bli att pracka på er tips och info. Inlägget om plankor skulle istället kunna se ut som: "Jag är sjukt dålig på plankor, så jag borde verkligen göra lite plankor varannan dag för att bli bättre. Kanske ska passa på att göra några stycken i nån reklampaus. Yä, så gör jag. Tror ni jag klarar 4 minuter på fötterna på 4 veckor?" Det blir lite mer mammamelie-perspektiv liksom. Tror ni det blir bra?

Förutsägbar

Åhhh, men jag vet ju det så väl redan när jag lägger mig jämte sonen. Jag kommer att somna. Särskilt om det är måndag, eller fredag. Särskilt om jag redan innan på kvällen känt mig som en urvriden trasa. Särskilt om jag tillåter mig att blunda...
*
Hade tänkt att jag skulle avhandla dödsångest i ett inlägg (lättsmält va? ;), men det inlägget får vänta. Kanske kommer imorgon kväll, om jag lyckas genomföra en läggning utan att lägga mig själv på kuppen.
*
Annars har jag fått min cykel inlämnad idag för punkteringslagning, 170 spänn, är det så dyrt nuförtiden? får nog anlita min kompis Eirich som är bra på punkteringar nästa gång. Han är billigare än 170 pix iaf.
*
Så har jag fått en ny exjobbs-student idag. Hon undrade någonstans i min förvirrade introduktion om jag hade handlett någon annan student före henne. Ska nog inte övertolka den frågan, men om frågan egentligen var om jag vet vad jag håller på med, så näpp, vet inte ett dugg hur man handleder. bara gissar :). Eller så var jag bara fantastiskt strukturerad (haha njaaa) och det verkade som jag hade kört min studentintro huuuur många gånger som helst innan. Vi kan väl välja den versionen, va?
*
förövrigt tycker jag bara att alla vinterkräkor i min omgivning kryper liiiiite för nära nu. På jobbet, på sonens förskola, den paranioda tanken slog mig på bussen idag "hur många av de här personerna som definitivt står allldeles för nära varandra än om man hade fått välja själv har precis haft vinterkräket, eller kommer alldeles precis snart få?" Just i det ögonblicket blev jag själv våldsamt åksjuk, som jag i princip ALLTID blir på buss, kanske som något slags straff för mina kräksjukeparanojor.
*
Jag ska även sätta mig in i hur man lägger upp bilder från mobilen, så det blir lite liv här på bloggen, men itne idag, inte nu. Tålamod vänner, tålamod.

Pasta med kräftstjärtar, soltorkade tomater och spenat

Koka din favoritpasta, under koktiden:
Ta lite av oljan ifrån soltorkade tomater burken och värm i kastrull, fräs en hackad vitlöksklyfta, en liten burk soltorkade tomater klippta i mindre bitar, en påse babyspenat, häll på 1 burk creme fraiche när spenaten blivit mjuk, låt allt bli varmt, tillsätt kräftstjärtarna och värm lätt (för länge på värme så blir kräftstjärtarna sega). Nu borde pastan vara färdigkokt, Häll av. Ät. Supersmarrigt och tar nästan ingen tid alls.
*
Så var det det där med spenat och uppvärmning... Det kan blidas nitrosaminer i spenat när man varmhåller, eller låter spenat stå framme i rumstemperatur (halten beror på många olika saker, bland annat när på dagen som spenaten är skördad... eller är det en skröna??? Har för mig att halten nitrat (som vid upphettning bildar nitrosaminer) påverkas av soljus och är lägst/högst på morgonen efter vila från solexponering övernatt...) Nitrosaminer är cancerframkallande (men säg ngt som inte är cancerframkallande eller giftigt på annat sätt. allt är en fråga om dos som bekant...). Om man inte vill hetta upp spenat mer än nödvändigt kan man göra pastasåsen utan spenat, ta med den i en burk jämte lunchlådan och blanda i den i maten efter man micrat resten.
Lägger till lite tyngd till mina påståenden ovan:
Så här skriver Livsmedelsverket: "Överblivna spenaträtter ska man sätta in i kyl eller frys tämligen snabbt. Efter upphettning går spenaten bra att äta igen, under förutsättning att den upphettas väl så att skadliga bakterier har försvunnit. Skälet till att Livsmedelsverket rekommenderar att inte låta mat som innehåller spenat ligga framme i rumstemperatur är att nitrithalten kan öka (nitrat som finns naturligt i spenat kan omvandlas till nitrit)."

Plankor

Plankor hyser jag en hatkärlek till. De är fantastiska för att stärka upp inre bålmuskulaturen, den som håller oss uppe hela dagarna. Och ellerhur, vem som helst blir snyggare och ser piggare ut med en bra hållning! Det går att variera plankor i nästintill oändlighet. Flytta armarna fram och tillbaka, ut till sidorna och tillbaka, lyfta armarna, samma med benen. Ha underarmarna på en boll och göra små cirkelrörelser, eller bara rulla bollen lite fram och tillbaka... etc.etc. bålen måste vara stark för att kunna träna resten av kroppen på ett säkert (ur skadesynpunkt) sätt, och coremuskulaturen måste tränas inifrån och ut... Sit-ups/crunches är inte övningen att prioritera alltså.
*
Dagens tips blir att utnyttja t.ex en reklampaus på tv:n och göra en busenkel 4 minutersplanka. 1 minut på båda underarmarna, 1 minut på sidan, armbågen i golvet rakt under axeln och tryck upp kroppen ifrån axeln, 1 minut andra sidan, och 1 minut med båda underarmarna i golvet igen. Sug in naveln mot ryggraden HELA övningen, håll ryggen så "neutral" som möjligt, rak med naturlig svank. Om man står på fötter eller knän spelar ingen roll, men utmanar man sig inte så blir man inte heller starkare. Börja på fötter och gå ner på knä om man inte kan hålla tekniken. Här borde jag komplettera med en bild... Men brist på tillförlitliga fotografer här hemma hos mig gör att det får vänta.

Enklaste veggolasagnen

Färska eller torkade pastaplattor
1 burk/förpackning tomatkross
ett par matskedar tomatpuré
keso
ngn grönsak som kan tänkas passa i en lasagne (riven zuccini, rivna morötter, eller kanske svamp, eller oliver, eller ngt annat)
riven god ost
basilika
sambal oelek
salt
peppar
kanske skulle funka med ajvar relish i tomatsåsen också...
Blanda tomatkross, tomatpuré och kryddor. tillsätt andra kryddor om ni har några favoriter ;) Varva blöta ingredienser med pastaplattor, toppa med ost. 200 grader i ugn tills pastaplattorna är mjuka. Jag gjorde med zuccini, och lasagnen blev ganska vattnig, men äh det gjorde inget, den var god ändå. Inte fantastisk, men helt ok.

Kassler med rosa sås

En rosa rätt
En bit kassler
matlagningsgrädde
chilisås
peppar
ost till att gratinera
Blanda ihop, in i ugnen 200 grader, tills osten smält och fått lite färg. Ät med bulgur och broccoli. Jag hade även vitkål-ananas-sallad till, men det var inte sonen intresserad av.

Vinterhänderna

Nu pratar vi lite om händer, TORRA händer. Som går sönder på knogarna och börjar blöda när skinnet spänns över knogarna. Så torra händer alltså. Vad gör man med dem? Tips, anyone? CCS fotsalva (10% karbamid, bra skit) i överflöd innan läggdags är mitt egna knep, men inte ens det är tillräckligt när vinterluft, frekvent tvättande, labhandskar och en o annan spritdusch sliter på dem dagarna i ända.
Nu ska jag gå och slita lite till på dem. Röja i köket mina vänner, eviga kvällsgörat.

Den dära chokladen

Den här helgens lördagsgodis, ehh hrrmm ja o fredags och söndagsgodis, har varit Lindts Orange intense, och Blueberry intense. Så gott. Mandelflarn i, och fruktbitar... som iofs enligt innehållsförteckningen på blueberry intense är både äpple och ananas också. Men det är mandelflarnen som gör det. Mums. I morgon är det måndag, då äter jag upp resterna efter helggodiset :D

Mattis, om du läser ovanstående, så menar jag inte det sista på riktigt. Det är klart att jag inte äter godis en måndag och bryter vår överenskommelse... :)


Provar det här med bilder. This is who I am.


Sötpotatissoppa med ostmuffins

1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (tips Renée Voltaires Lantbuljong är god och utan onödiga tillsatser och smakförstärkare... I like!)
1 stor sötpotatis, 700g
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Jag har för mig att jag hade vanlig gul lök i också... Fräs lök o vitlök först, sen skalad sötpotatis i bitar, på med vatten o buljong, koka tills potatisen är mjuk, mosa/mixa slät, smaka av med lite peppar.
*
50g smält smör
4 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl riven god ost (jag gillar cheddar och smakstark prästost)
solrosfrön att strö ovanpå
Blanda allt till en smet. fördela i muffinsformar, strö solrosfrön överst. 250 grader max 10 min.
*
Mjölet går med fördel att byta ut en del mot grövre mjöl. Jag tyckte muffinsen blev lite torra, men ett ägg i smeten kanske skulle hjälpa upp det. Jag är nyfiken på andra smaksättningar också. Soltorkade tomater och feta känns som det skulle kunna vara en hit.
*
Sötpotatis har lägre GI än vanlig potatis och gick hem hos sonen, antaligen tack vare den söta smaken. Han åt flera portioner. :)

post Kettlebell+massa mellistips

Puh, fantastiskt att salen fylls söndag efter söndag. Kul var det! och jobbigt... ;) Jag får nog straffträna, för sen jag bytte upp mig o kör mestadels med 12kg, så blir jag så andfådd att jag knappt kan prata... inte ok. Jag testade en av de andra instruktörernas pass nu i veckan, och såååå mycket lättare det går när man slipper prata hela tiden! (Så var det lite övningar som jag inte brukar köra som jag körde med lägre vikt kanske var därför det var mindre jobbigt...)
*
Ju snabbare man fyller på energiförråden efter träning, desto snabbare återhämtar man sig. Därför smaskade jag i mig chokladbollar från gårdagens bakande med gott samvete när jag kom hem under tiden jag väntade på maten i micron ;) Andra efterträningmellisar som näringsmässigt är ngt bättre än chokladbollar:
-mjölk+banan, mixas slätt
-oboy, alltså mjölk med lite oboypulver. Snabbt socker till glykogendepåerna, och ok med protein om man dricker 5-7 dl
-proteindrink. Jag började testa proteindrinkar för jag tyckte jag återhämtade mig så långsamt efter träning. Vet ärligt talat inte om det blev placeboeffekt eller om det verkligen hjälper. Däremot är proteindrinkarna mättande och funkar mot mitt sötsug, så till mellis är det toppen. En portion protein kostar 5 kr (sorten jag köper för tillfället), det blir billigare än en smoothie på kesella, även om man bara tar en halv burk kesella...
-Kesellasmoothiesar. äpple. äpple+banan. banan+avocado. hallon.jordgubb+spenat (frysta tärningar). Går att variera hur mycket som helst. Stort tips för spenat, verklig powermat som inte ger så mycket smak så det går att smyga i sig massa spenatnyttigheter i sin smoothie. Jag är nyfiken på mjölk/yoghurtersättningsprodukterna. Soja/havre/rismjölk. ska testa vid tillfälle, kolla näringsvärde och sådär. Återkommer i ämnet.
*
Andra mellisar när vi ändå har snöat in på ämnet ;)
-Äggmacka
-makrill i tomatsås (dagsbehovet av omega3 i en burk)
-keso+några sötmandlar+rivet äpple
-keso+lite torkad frukt+några mandlar, behövs så lite torkad frukt eftersom det är så mycket sötma i den. Torkade tranbär är min favorit just nu, röda russin som sonen säger.
-fil/naturell yoghurt med kokosflingor och solrosfrön
-avocado+ några skivor kalkon/skinka (bröd, knäckebröd om man vill)

Kettlebells- a love story

Får försöka att hålla detta kort för denna fantastiska träningsform har jag mycket att säga om. Jag ska väl börja med att ge er min syn på bra träning:
*
Tidseffektiv, enkel, jobbig och roligt
*
En Kettlebell är en kanonkula med handtag http://sv.wikipedia.org/wiki/Kettlebell. Linus Johansson skriver i sin bok "Träna med Kettlebells" att ett bra tränignsprogram kan vara som att springa 5 km, styrketräna hela kroppen och åka slalom-samtidigt. I flera av basövningarna tränas både styrka och uthållighet i samma övning vilket gör det väldigt tideffektivt. De flesta klassiska kettlebellövningar kräver att hela kroppen jobbar samtidigt, inte isolerade muskler.
*
Tekniken är superviktig... Tyvärr insåg jag det den hårda vägen då jag i ett av mina första möten med kettlebells lyfte en alldeles för tung och skadade ryggen så jag knappt kunde göra ett dugg på 2 månader. Att lära ut teknik är den allra största utmaningen när jag håller i Kettlebell-pass som instruktör. Så många som kröker ryggen, eller böjer handlederna trots att man säger att hålla ryggen neutral/handlederna raka i micken 10 gånger. Jag ska kanske försöka gå runt ändå och korrigera teknik, men det ÄR ju så svårt att göra utan att den man vill hjälpa känner sig utpekad.
*
Jag kanske ska återknyta till rubriken på inlägget. Kettlebells funkar fantastiskt för mig, jobbigt, kul och resultat på kort tid. Vare sig man är ute efter starkare muskler, större muskler, minska på kroppsfettet, eller bara träna för att hålla igång så är det rätt träningsform (beroende på vikt på kulan, och passupplägg). Idag står 55 min Kettle 1 på schemat. Passet var fullbokat redan i måndags. Det kommer blir bra drag, ska bli så roligt!

Edamame-fantastiskt snacks

Hittas i frysdisken. Sojabönor som kokas i sin bönskida. Man låter bara vatten med bönor koka upp och sedan häller man av vattnet och trycker ut bönorna ur sin skida. Blanka gröna bönor som nästan är lite nötiga i konsistensen. Lite flingsalt på så är det ett snacks som slår chips o ostbågar, och något nyttigare :D Som snacks är de godast ljumma, men som sallad går de utmärkt att äta kylskåpskalla.

Omega-3

ska man äta har jag hört ;)
Jag har köpt Linfröolja som ger dagsbehovet av omega 3 för en vuxen kvinna i 1,5 tsk. Av rapsolja måste man ta 3 msk för samma mängd omega-3. Linfröoljan ska jag blanda i mellis-smoothies.
En laxfilé ger hela dagsbehovet, men det äter vi inte varje dag i min familj...
(När jag hittar en bra källa på Omega-3 info länkar jag dit)

Bakpotatis med kalkonröra

Vi ugnsbakade vanliga stora potatisar, tog 45 min 200 grader.
Kalkonröra:
ca 100 g påläggskalkon
lika delar keso och lättcreme fraiche (ca 1 dl av varje)
några matskedar (ungefär 3) bostongurka
hackad ruccola
Sonen fick tomatsallad, jag åt vitkål/morotssallad till med favoritdressingen: Kallpressad rapsolja, citronsaft och salladskrydda

Bovetevåfflor med fetaostcreme och broccoli

1,5 dl bovetemjöl
50 g smält smör
1 ägg
1 dl mjölk (som jag glömde ha i, funkar alltså även utan.)
0,5 tsk bakpulver
max 0,5 tsk salt (det står 1 tsk i receptet men det var på tok för salt)
1 dl iskallt vatten
Blanda allt, låt smeten stå i kylen en liten stund innan gräddning. Servera med:
Blanda creme fraiche, citronsaft, mosad fetaost. Jag hade kokt broccoli till, i originalreceptet är det "färsk masserad (!) broccoli".
vi hade även kycklingrester från gårdagens middag till. Det blev gott mättande och kändes lite festligt, som helgen ska vara :)
Originalreceptet är hämtat ur Renée Voltaires "Salig blandning"

Prioriteringar

Hej blogg! Då var man här igen. i något slags bloggträsk... Det här handlar om att jag vill dela med mig; av all mat som jag ägnar ganska mycket tid åt att fundera ut, leta recept, handla (och lite mindre tid åt) och laga; min passion (jag vet, det låter tramsigt) för RÖRELSE, träning och sätt att använda kroppen; min strävan efter att leva här och nu; och vardagsaction med min son.

Allt handlar om prioriteringar hörrni, i allra högsta grad den lugna stilla timmen efter sonen somnat men innan jag själv somnar. Hela dagens "egentid" komprimerad till en endaste timme innan läggdags. Mycket ska ske den där timmen... Allt som jag inte prioriterar att göra när sonen är vaken, men ändå MÅSTE göras någon gång. Allt som jag vill göra men inte hinner samt allt som jag bör göra men inte får lugn till när det spelas Mamma Mu/tjuter duplosirener/springer omkring en vild tiger i lägenheten.
Därför har jag ett kök att röja i innan jag ger er första vändan recept och mattips. Stay tuned, hoppas ni trivs och stannar.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0