Härlig tidig morgon-Rågisar-Morotssallad

Eller? Jag inbillade mig igår kväll när jag gick o la mig ganska tidigt att det skulle bli härligt att vakna tidigt och småpyssla, plocka, baka lite bröd medan dagen vaknar. Imorse 5.45 var jag som klubbad. Typiskt.
Rågisar 8-10 st
På kvällen, blanda:
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 dl russin (eller annan torkad frukt i små bitar)
2 msk linfrön
2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl special
Degen ska vara lös med inte rinnig, jag brukar inte riktigt behöva allt vetemjöl men brukar ha lite extra linfrön (kanske 2,5 dl). Täck bunken med lock/handduk/plastfolie och låt stå i 8-10 timmar. Klicka ut degen som 8-10 bullar på bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa i ca 45 minuter. Baka sedan bröden i väl uppvärmd ugn 250 grader, dra in bakplåtspappret på en het plåt, lägg isbitar i på en oöm plåt på nedersta valsen (lite ångeffekt). Ta ut bullarna efter 20-25 minuter när de har fått fin färg. Det blir ganska grova bullar med hård skorpa. Klara till frukosten! :)
*
Nu ska jag gå och göra följande morotssallad, som vanligt gör jag en större sats som beräknas räcka några dagar:
Morotssallad
5 rivna morötter
lite kesella/matyoghurt
färsk koriander
en nypa salt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0